
Veel gestelde vragen
1. Kan de stof die ik in mijn omgeving ruik mijn gezondheid schaden?
2. Waar kan ik terecht met klachten over stankoverlast?
1. Kan de stof die ik in mijn omgeving ruik mijn gezondheid schaden?
De neus is een gevoelig orgaan. Veel stoffen zijn al te ruiken bij zeer lage concentraties. Als u een stof ruikt hoeft de concentratie nog niet zo hoog te zijn dat u er ziek van wordt. Andersom is het ook zo dat sommige stoffen al schade kunnen veroorzaken terwijl u ze niet ruikt. Koolmonoxide is hier een goed voorbeeld van. Het is dus afhankelijk van de soort stof of u ziek wordt of niet.
Het ruiken van ongewenste geuren kan echter op zichzelf al tot gezondheidsklachten leiden. Stankoverlast kan het leefgenot verminderen en u belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Deze hinder kan zich vertalen in effecten zoals hoofdpijn, slaapstoornissen, duizeligheid en misselijkheid.

Als u stankoverlast ervaart van bijvoorbeeld een fabriek in uw woonomgeving of van verkeer, dan kunt u dit het beste melden bij de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor het afgeven van milieuvergunningen. Ze kan hierin eisen stellen om stankoverlast te vermijden. De gemeente kan ook in het bestemmingsplan bepalingen opnemen om geurhinder te voorkomen. Bij grote bedrijven is de provincie de verantwoordelijke instantie.